CV

Arbetsintervju & anställningsintervju

Intervju frågor, tips & råd för intervjun

Arbetsintervju


CV mall Målet med att skriva ett CV och ett ansökningsbrev är ju oftast att man ska få komma på intervju på den arbetsplats där man vill börja jobba. Läs mer om CV. När det så blir dags att gå på intervjun finns det dock en hel del att tänka på. Nedan finns en mycket användbar checklista samt generella tips och råd samt en samling med exempel på intervjufrågor.

Checklista för arbetsintervjun


- Kom i god tid.
- Dubbelkolla var intervjun äger rum och hur du tar dig dit.
- Se till att du har läst på om företaget.
- Kom rätt klädd för just den typ av företag det gäller.
- Se till att vara hel och ren, många glömmer till exempel att putsa skorna innan en intervju.
- Presentera dig, se till att ha ögonkontakt och ta den du talar med i hand.
- Förbered svar till de vanligaste frågorna. Se våra 24 intervjufrågor nedan. - Var positiv i din inställning till dig själv.
- Prata aldrig illa om tidigare arbetsgivare.
- Fundera på vilka eventuella intyg, betyg och andra papper som kan vara bra att ha med sig. Naturligtvis tar du med dig kopior så att du kan lämna dem om rekryteraren vill läsa dem senare.
- Försök att komma utvilad till intervjun.
- Undvik starka lukter. Försök undvika att röka eller äta stark mat precis innan en intervju. Det kan också vara en god idé att inte använda överdrivna mängder starkt luktande parfym. Tänk på att den som intervjuar dig kan vara allergisk.

 CV CV exempel Skriva CV Arbetsansökan

Generella tips och råd för arbetsintervjun

Det är vanligt att man blir väldigt nervös när man ska gå på en arbetsintervju. Men lugn, även om intervjun är ett viktigt moment i anställningsförfarandet finns det inget skäl till panik. Ingen tjänar på att du som blir intervjuad blir nervös. Försök istället att se intervjun som ett samtal där du och företaget får en möjlighet att lära känna varandra. Du intervjuer sä att säga även företaget.

Om du har kommit ända till en arbetsintervju har du blivit utvald av arbetsgivaren, som därför anser de antagligen att du skulle vara ett värdefullt tillskott till företaget. Det kan inte nog poängteras att det är viktigt att vara ute i god tid till intervjun. Dels för att ingen vill komma till en intervju stressad och dels för att det inte är till din fördel om du kommer för sent. Kontrollera att du bär hela och rena kläder och följ den klädkod som gäller i branschen i allmänhet. Innan intervjun bör du kolla att du är bekväm med hur kläderna sitter och att frisyren ser ut som du tänkt dig. Du vill inte bli orolig för att gylfen är uppknäppt när du tar intervjuaren i hand.

Precis som med din arbetsansökan bör du anpassa din framtoning på intervjun efter vilken typ av arbete du söker. Även när det är dags för intervju är det troligt att en advokatbyrå förväntar sig att du uppträder mer formellt än vad personalen på ett snabbköp gör. Försök dock att inte vara för stel och tråkig och tänk på att den som anställs förväntas passa in bland de övriga arbetskamraterna.

Det är viktigt att vara trevlig och lyckas du charma den eller dem som intervjuar dig är det naturligtvis ett stort plus. Deras åsikt väger mycket tungt när tjänsten ska tillsättas. Försök vara saklig och gräv inte ner dig i för långa utläggningar. Var även uppmärksam på ditt kroppsspråk och tänk på att det förmedlar lika mycket som det du faktiskt säger. Sitter du med armarna i kors och benen brett isär blir det svårt att, ens med den mest engagerade stämma, rädda situationen och få de som intervjuar dig att sluta tro att du är avvisande.

Det är ingen bra idé att låta arbetsgivaren få reda dina svagheter i onödan. Om det dyker upp situationer under intervjun där dina svagheter tas upp försök då att smidigt släta över dem eller vända dem till något positivt. Bli inte defensiv och ge dig aldrig in i långa bortförklaringar. Ett bra tips är att tänka igenom vilka svagheter du har innan intervjun för att kunna bemöta dem på ett bra sätt. Innan du går på intervjun bör du också fundera på bra svar till varför du har sökt just det här jobbet. Intervjuaren vill säkert veta vad som lockar dig med tjänsten och hur du ser på din framtida karriär inom företaget. Det är alltid bra att visa intresse och förmedla budskapet att du verkligen vill satsa på jobbet. Se även till att inte tala illa om någon av dina tidigare arbetsgivare. Även om ärlighet är en dygd förmedlar det i detta fall en trist och opålitlig bild av dig som intervjuas.

På arbetsintervjun är det mycket fördelaktigt att vara påläst om arbetsgivaren. När du har kommit till intervjun bör du vara beredd att diskutera företagets verksamhet ur flera olika perspektiv. Om du väl har kommit till intervjun är du med största sannolikhet en person som företaget är intresserade av att anställa. Var därför inte rädd för att ställa frågor och var tydlig med vad du kan tillföra organisationen.

Tänk på att en arbetsintervju ska vara ett ömsesidigt samtal där både arbetsgivaren och du ska känna efter om ni tror att ett samarbete vore värdefullt. Även om det är arbetsgivarens marknad är det viktigt att du efter intervjun tänker igenom om du tror att du kommer passa in och trivas på arbetsplatsen. Får du en känsla av att arbetsgivaren vore helt fel för dig kan du alltid ringa och på ett vänligt sätt förklara att du denna gång måste tacka nej till tjänsten.

Om du inte skulle få tjänsten så är det alltid en god idé att ringa arbetsgivaren och få feedback på hur du skötte dig och vad som var anledningen till att de tackade nej. Det kan vara så att du gjort allting rätt men tvingades tävla med något unikum med flera examina och landslagsmeriter från triathlon. Har du ringt och frågat slipper du gräva ner dig i funderingar och du får reda på vad du kan göra bättre till nästa gång.

24 st vanliga intervjufrågor

Nedan finner du en sammanställning av några av de frågor som du bör förvänta dig att få på en anställningsintervju. Kom ihåg att förberedelse är av yttersta vikt. Vi på CVlabbet rekommenderar att du har koll på frågorna nedan. Svaren bör innehålla exempel från dina erfarenheter och positiva egenskaper. Vi har delat in dem i olika kategorier som arbetsgivarna är intresserade av för att underlätta inlärningen. Givetvis finns det många ytterligare frågor och varianter av de frågor som presenteras ned som också kan komma på intervjun.

Frågor som intervjuaren funderar på (men inte ställer direkt utan som denne försöker klura ut):

Vill du på allvar arbeta för just vårt företag och i den här branschen?
Klarar du av alla de arbetsuppgifter som jobbet innebär?
Kan vi presentera dig för chefen, kollegor och kunder utan att det blir pinsamt?
Varför vill vi ha dig som kollega?

Vanliga intervjufrågor:

Varför vill du ha just denna tjänst?
Varför vill du arbeta på just detta företag?
Hur kommer det sig att du vill arbeta just i vår bransch?
Vilka tjänster eller produkter på vårt företag intresserar dig mest dig och varför?
Vilka andra typer av jobb har du sökt?
Vad tror du att dina arbetsuppgifter kommer vara mer precist om du får det här jobbet?

Berätta för mig vad du lärt dig av erfarenheterna som du beskriver i ditt CV.
Ge exempel på när du visat initiativrikedom och handlingskraft.
Ge exempel på ett projekt som du lyckats med.
Vad har du lärt dig på dina tidigare arbetsplatser och på universitetet/högskolan?
Vilken av dina tidigare anställningar har du tyckt bäst om? Och varför?
Vilken typ av beslut tycker du är svårast att fatta?
Ge exempel på ett misstag du gjort och vad du lärt dig av detta.
Berätta vilken yrkesmässig prestation du är mest stolt över.
Säg några anledningar att vi ska anställa just dig?
Varför har du inte börjat arbeta tidigare?

Ge mig exempel på när du arbetat i ett team.
Vilken roll brukar du ha i en grupp?
Ge mig exempel på när du haft rollen som ledare i en grupp.
Vad innebär lagarbete för dig?


CVlabbet.se - CV mall, information om arbetsansökan och mycket annat.

CV CV exempel Skriva CV Arbetsanskan